5 Kasım 2017 Pazar

Edx Nedir? Nasıl Kullanılır?

Online Öğrenme

Harvard, MIT(Massachusetts Institute of Technology) gibi dünyanın önde gelen üniversitelerinin çevrimiçi dersleri uzun süredir çeşitli platformlarda yer almakta. Bu platformlar ülkemizde fazla bilinmiyor ve ülkemizden katılan kullanıcı sayısı az. Ülkemizde daha yeni yeni tanınmaya ve oturmaya başlayan “e-learning”, “distance learning” yani, online öğrenme, uzaktan eğitim gibi kavramların yaygınlaşmasıyla, üniversitelerimizin de buradaki birçok üniversite gibi çevrimiçi dersler yayınlayacağına şüphe yok. Hatta bu platformlardan birisinde Koç üniversitesinden bir ders şimdiden bile yer alıyor. Bu yazıda Edx platformundan bahsedeceğim.
Edx
Edx, MIT ve Harvard tarafından yönetilen bir eğitim platformu. Prensip olarak kar amacı gütmeyen, açık kaynak kodlu bu sitede MIT, Harvard, Washington, Berkeley gibi okulların dersleri bulunuyor. Bu derslerin başlama zamanlarını takip edip katılabilir, doğrulama imkânı bulunan, bedava “Honor Code” denilen sertifikanızı edinebilirsiniz.
                Dersler İngilizce olduğu için bu derslerden faydalanabilmek için İngilizcenizin iyi  olması gerekiyor. Dersler tıpkı üniversitedeki gibi. Dersler ilgili giriş bilgilerine, dokümanlara, programa ve kaç hafta süreceğine dair pek çok bilgiyi sitede bulmanız mümkün.
                Bu tarz okullarda eğitim nasıl oluyor diye merak edenlerdenseniz, o okulların eğitimini alarak farklı alanlarda deneyim kazanmak ve yeni şeyler öğrenmek isterseniz, hatta kendi okulunuzun eğitiminden memnun değilseniz bu eğitimler sizlere derslerle ilgili anlamda oldukça doyurucu bilgiler sağlayacaktır.

Odamızda, gayet rahat bir ortamda, çayımızı-kahvemizi yudumlarken dünyanın seçkin okullarından aldığımız eğitimlerle farklı alanlarda da uzmanlaşma imkânımızın olduğu bu platformdan umarım en iyi şekilde faydalanırız.

Bugüne kadar bu platformlarda verilen derslere Türkiye’den 6,000 kişi Harvard derslerine, 6,600 kişi MIT derslerine katılarak eğitimler almış. Daha fazla insana ulaşabilirsek bu platformdan ülkemizde daha fazla insanın yararlanmasını sağlayabiliriz.

Hangi alanda dersler var? Konular Neler?

Hemen hemen her alanda! Tarih, fizik, matematik, finans, kimya, biyoloji, tıp, bilgisayar, sosyoloji ve çok daha fazla konuda ders almanız mümkün. Her biri belli bir alana yoğunlaşmış, tasarlanmış dersler. 

Kaynaklar neler?

Her bir ders modüllerden oluşuyor. Bu modüllerde videolar, okuma parçaları, sorular ve tartışmalar bulunmakta. Her dersin bir tarihte genel sınavları oluyor. Ödev verilmişse, son gönderme tarihine dikkat edilmesi gerekli. Her dersin kendine göre bir geçme barajı var ve o barajın altında kalmamanız gerekiyor. Videolar, sorular ve kaynaklar bizzat bu üniversitelerdeki profesör ve görevliler tarafından hazırlanıyor. Anlatım şekilleri kesinlikle sıkıcı ve monoton değil. Dersler, dinlerken çok keyif alacağınız değişik bir anlatım tarzına sahip.

Hangi tür sertifikalar var?

Yukarıda bahsettiğimiz “Honor Code” kursu başarı ile tamamladığınızda sanal olarak edinebileceğiniz bir sertifika. Diğer bir sertifika türü olan X-Serisi olarak da geçen “Verified” ise, ders esnasında sizi belli aralıklarla bilgisayar başında web kameranızla yüz tanıma teknolojisi ile denetlenmeniz sonucunda veriliyor. Bu sertifikanın miktarı ise dersten derse değişmekle beraber, 50 dolardan başlamakta. X-Serisi kimliğinizin doğrulanması anlamına geliyor.

İletişim nasıl?


Sorularınızı tartışma forumlarında sorabiliyorsunuz. Zaten sürekli size cevaplamanız gereken sorular yöneltiyorlar. Hatta sertifika vermeden önce forumlardaki aktivitelerinize bakılıyor. Sadece ödevleri ve testleri yapmanız önemli değil, sosyal açıdan da aktif olmalısınız. Eğer genel bir sorunuz varsa, iletişim sayfasına not bırakabiliyorsunuz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder